Jak przygotowujemy nasz półgęsek ?
21 sty 2021
Gęsina to rodzaj drobiu, który zyskuje coraz większą popularność na całym świecie.
Mięso gęsi wartości odżywcze
Porcja 100 gram mięsa z gęsi dostarcza 371 kalorii, nienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasów omega-3 i omega-6, białka, witamin A, B3, B5, E, kwasu foliowego oraz minerałów takich jak potas, fosfor, sód, magnez czy selen. Jak widać, mięso z gęsi jest skarbnicą składników odżywczych, lipidów, aminokwasów i minerałów. W gęsinie znajdziemy także zdrowe tłuszcze, które obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Mięso z gęsi jest bardziej aromatyczne i ciemniejsze niż inne rodzaje drobiu takie jak indyk czy kurczak. Zawiera więcej tłuszczu, co wpływa na jego smak, który jest przybliżony do czerwonego mięsa.
Mięso z gęsi – zalety spożywania .Wiele osób zastanawia się, czy mięso gęsi jest zdrowe. Otóż duża zawartość witamin i mikroelementów sprawia, że tak. Dlaczego warto jadać gęsinę?
Zalety jedzenia gęsiny:
Dobre źródło białka – Gęsina to świetne źródło białka niezbędnego do wzrostu i pracy mięśni.
Dostarcza glicynę – Glicyna jest podstawowym aminokwasem niezbędnym do syntezy kolagenu oraz poprawia ogólną kondycję skóry, zmniejsza oznaki starzenia oraz może spowolnić postęp choroby zwyrodnieniowej stawów.
Skarbnica kwasów Omega-3 i Omega-6 – Warto sięgać po gęsinę z wolnego wybiegu, ponieważ takie mięso ma znacznie lepszy stosunek kwasów omega-6 do kwasów omega-3.
Uzupełnia minerały – Gęsina to skarbnica minerałów takich jak miedź, żelazo, selen, fosfor i cynk. Najbardziej skoncentrowanym mikroelementem w gęsim mięsie jest selen. Aktywizuje on enzymy przeciwutleniające w organizmie.
Wzmacnia kości – Wapń i fosfor są niezbędne do utrzymania zdrowych zębów i kości. Dbają o szkliwo zębów i dziąsła.
Dotlenia organizm – Żelazo transportuje tlen w komórkach organizmu. Jest niezbędne do pracy wielu organów i funkcji życiowych w ludzkim ciele.
Pielęgnuje skórę i włosy – Witamina B5 chroni przed wczesnymi objawami starzenia takimi jak zmarszczki, plamy starcze na skórze czy matowienie włosów. Jest niezbędna dla utrzymania zdrowej skóry.
Obniża poziom cholesterolu – Znajdująca się w gęsinie miedź obniża poziom złego cholesterolu, a w efekcie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych takich jak miażdżyca, zawał czy udar.
Wzmacnia odporność – Zawartość witaminy B6 wspomaga ochronę przed infekcjami i wzmacnia układ odpornościowy.
Reguluje trawienie – Za sprawą witaminy B3 mięso z gęsi reguluje pracę układu trawiennego, poprawia apetyt oraz dodaje skórze blasku.
Przyspiesza proces gojenia – Ryboflawina naprawia uszkodzenia w organizmie oraz przyspiesza gojenie się ran.
Półgęsek z Harasówki
Zaczynamy zawsze od dostawy świeżej gęsiny, w którą zaopatrujemy się od lokalnych, zaufanych dostawców. Stawiamy na gospodarstwa, z którymi współpracujemy od dłuższego czasu. Dzięki czemu wiemy, że mięso gęsi jest świeże a same ptaki były traktowane zgodnie z obowiązującymi przepisami i cały proces ich chowu był możliwie najbardziej naturalny.Dostarczone do nasz mięso peklujemy w mieszance soli i cukru, dodajemy również autorską mieszankę przypraw, dzięki czemu gęsina nabiera bardzo delikatnego i głębokiego smaku.
Okres peklowania trwa około tygodnia, w tym czasie mięso jest doglądane i przewracane, tak aby sól równomiernie zakonserwowała mięso. Nie używamy żadnej chemii czy sztucznych dodatków, konserwantów. Nasza receptura jest możliwie prosta i zgodna z tym co od wieków robiono na terenach Kujaw i Pomorza.
Gęsina z peklówki jest rozkładana na kratki i odstawiana na około dobę do chłodni, gdzie wysycha i przygotowuje się do wędzenia. Wysuszona pierś trafia do wędzarni gdzie w pierwszym etapie jest ogrzewana bez użycia dymu. Proces ten w zależności od gramatury mięsa trwa od 1 do 2 godzin. Po tym czasie zaczynamy dymić. Do wędzenia najchętniej używamy zrębków czereśniowych, dzięki nim jeszcze bardziej podkręcamy ostateczny smak. Półgęski wędzimy dymem zimnym w temperaturze do 30 stopni, cały proces zajmuje dzień, a czasami rozkładamy wędzenie na dwa dni.
Po tych zabiegach gotowe, uwędzone półgęski pakujemy próżniowo i trafiają one do naszych klientów, gości restauracji i internetowych fascynatów zdrowego, wyprodukowanego w tradycyjny sposób mięsa. Dzięki zastosowaniu próżni mięso może poczekać na konsumpcję spokojnie do miesiąca czasu. Sól, dym wędzarniczy i pakowanie w wysokiej próżni cudownie konserwuje mięso i pozwala cieszyć się jego smakiem długo po zakupie.
Zapraszamy do naszego sklepu i zakupów w spiżarni na miejscu, gdzie będzie nam niezmiernie miło Was gościć 🙂