Jak przygotowujemy nasz półgęsek ?

Gęsina to rodzaj drobiu, który zyskuje coraz większą popularność na całym świecie.
Gęś to pospolita to nazwa gatunku z rodziny ptaków wodnych. Jest to zwierze dzikie lub udomowione, które występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Istnieją różne gatunki gęsi takie jak: gęś gęgawa (Anser anser), gęś łabędzionosa (Anser cygnoides), gęś białoczelna (Anser albifrons) czy bernikla kanadyjska (Branta canadensis). Poniżej garść faktów dotyczących gęsiny, zapraszamy do zapoznania się. Na samym końcu opisujemy recepturę jaką kierujemy się przy produkcji naszych półgęsków wędzonych.

Mięso gęsi wartości odżywcze

Porcja 100 gram mięsa z gęsi dostarcza 371 kalorii, nienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasów omega-3 i omega-6, białka, witamin A, B3, B5, E, kwasu foliowego oraz minerałów takich jak potas, fosfor, sód, magnez czy selen. Jak widać, mięso z gęsi jest skarbnicą składników odżywczych, lipidów, aminokwasów i minerałów. W gęsinie znajdziemy także zdrowe tłuszcze, które obniżają poziom cholesterolu we krwi.

Mięso z gęsi jest bardziej aromatyczne i ciemniejsze niż inne rodzaje drobiu takie jak indyk czy kurczak. Zawiera więcej tłuszczu, co wpływa na jego smak, który jest przybliżony do czerwonego mięsa.
Mięso z gęsi – zalety spożywania .Wiele osób zastanawia się, czy mięso gęsi jest zdrowe. Otóż duża zawartość witamin i mikroelementów sprawia, że tak. Dlaczego warto jadać gęsinę?

Zalety jedzenia gęsiny:

Dobre źródło białka – Gęsina to świetne źródło białka niezbędnego do wzrostu i pracy mięśni.
Dostarcza glicynę – Glicyna jest podstawowym aminokwasem niezbędnym do syntezy kolagenu oraz poprawia ogólną kondycję skóry, zmniejsza oznaki starzenia oraz może spowolnić postęp choroby zwyrodnieniowej stawów.
Skarbnica kwasów Omega-3 i Omega-6 – Warto sięgać po gęsinę z wolnego wybiegu, ponieważ takie mięso ma znacznie lepszy stosunek kwasów omega-6 do kwasów omega-3.
Uzupełnia minerały – Gęsina to skarbnica minerałów takich jak miedź, żelazo, selen, fosfor i cynk. Najbardziej skoncentrowanym mikroelementem w gęsim mięsie jest selen. Aktywizuje on enzymy przeciwutleniające w organizmie.
Wzmacnia kości – Wapń i fosfor są niezbędne do utrzymania zdrowych zębów i kości. Dbają o szkliwo zębów i dziąsła.
Dotlenia organizm – Żelazo transportuje tlen w komórkach organizmu. Jest niezbędne do pracy wielu organów i funkcji życiowych w ludzkim ciele.
Pielęgnuje skórę i włosy – Witamina B5 chroni przed wczesnymi objawami starzenia takimi jak zmarszczki, plamy starcze na skórze czy matowienie włosów. Jest niezbędna dla utrzymania zdrowej skóry.
Obniża poziom cholesterolu – Znajdująca się w gęsinie miedź obniża poziom złego cholesterolu, a w efekcie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych takich jak miażdżyca, zawał czy udar.
Wzmacnia odporność – Zawartość witaminy B6 wspomaga ochronę przed infekcjami i wzmacnia układ odpornościowy.
Reguluje trawienie – Za sprawą witaminy B3 mięso z gęsi reguluje pracę układu trawiennego, poprawia apetyt oraz dodaje skórze blasku.
Przyspiesza proces gojenia – Ryboflawina naprawia uszkodzenia w organizmie oraz przyspiesza gojenie się ran.

Półgęsek z Harasówki

Zaczynamy zawsze od dostawy świeżej gęsiny, w którą zaopatrujemy się od lokalnych, zaufanych dostawców. Stawiamy na gospodarstwa, z którymi współpracujemy od dłuższego czasu. Dzięki czemu wiemy, że mięso gęsi jest świeże a same ptaki były traktowane zgodnie z obowiązującymi przepisami i cały proces ich chowu był możliwie najbardziej naturalny.Dostarczone do nasz mięso peklujemy w mieszance soli i cukru, dodajemy również autorską mieszankę przypraw, dzięki czemu gęsina nabiera bardzo delikatnego i głębokiego smaku.

Okres peklowania trwa około tygodnia, w tym czasie mięso jest doglądane i przewracane, tak aby sól równomiernie zakonserwowała mięso. Nie używamy żadnej chemii czy sztucznych dodatków, konserwantów. Nasza receptura jest możliwie prosta i zgodna z tym co od wieków robiono na terenach Kujaw i Pomorza.

Gęsina z peklówki jest rozkładana na kratki i odstawiana na około dobę do chłodni, gdzie wysycha i przygotowuje się do wędzenia. Wysuszona pierś trafia do wędzarni gdzie w pierwszym etapie jest ogrzewana bez użycia dymu. Proces ten w zależności od gramatury mięsa trwa od 1 do 2 godzin. Po tym czasie zaczynamy dymić. Do wędzenia najchętniej używamy zrębków czereśniowych, dzięki nim jeszcze bardziej podkręcamy ostateczny smak. Półgęski wędzimy dymem zimnym w temperaturze do 30 stopni, cały proces zajmuje dzień, a czasami rozkładamy wędzenie na dwa dni.

Po tych zabiegach gotowe, uwędzone półgęski pakujemy próżniowo i trafiają one do naszych klientów, gości restauracji i internetowych fascynatów zdrowego, wyprodukowanego w tradycyjny sposób mięsa. Dzięki zastosowaniu próżni mięso może poczekać na konsumpcję spokojnie do miesiąca czasu. Sól, dym wędzarniczy i pakowanie w wysokiej próżni cudownie konserwuje mięso i pozwala cieszyć się jego smakiem długo po zakupie.

Zapraszamy do naszego sklepu i zakupów w spiżarni na miejscu, gdzie będzie nam niezmiernie miło Was gościć 🙂

Udostępnij nasz wpis innym osobom :)

Twoja opinia jest ważna. Dodaj komentarz :)

Pole wymagane
Pole wymagane (e-mail nie będzie widoczny)
Pole wymagane

lokalizacja

Ta strona używa cookies

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w

Polityce prywatności.

Skip to content