Kiszonki z Harasówki
09 gru 2020
Odrobina teorii
Kiszenie warzyw, nazywane również kwaszeniem.
Jest oparte na procesie fermentacji mlekowej jest to sposób na konserwację żywności (ogórek, kapusta). Proces ten jest oparty na przetwarzaniu zawartych w roślinach cukrów prostych na kwas mlekowy, hamujący procesy gnilne (przez zahamowanie rozwoju bakterii gnilnych) poprzez podniesienie poziomu kwasowości (pH).
Kwas w Harasówce
Do naszych potraw używamy własnych kiszonych produktów. Kapustę serwujemy w formie zasmażanej do tradycyjnego schabowego smażonego na smalcu. Buraki wykorzystywane są do sałatki a także do podkręcenia smaku barszczu. W całym procesie dbamy o tradycyjny proces produkcji i używamy produktów od lokalnych dostawców. Nie stosujemy chemii ani żadnych dodatków mających przyśpieszyć proces. Jesteśmy cierpliwi, zapraszamy na poczęstunek na miejscu w restauracji i na wynos z naszego sklepu online 🙂