Kiszonki z Harasówki

Odrobina teorii

Kiszenie warzyw, nazywane również kwaszeniem.
Jest oparte na procesie fermentacji mlekowej jest to sposób na konserwację żywności (ogórek, kapusta). Proces ten jest oparty na przetwarzaniu zawartych w roślinach cukrów prostych na kwas mlekowy, hamujący procesy gnilne (przez zahamowanie rozwoju bakterii gnilnych) poprzez podniesienie poziomu kwasowości (pH).

Kwas w Harasówce

Do naszych potraw używamy własnych kiszonych produktów. Kapustę serwujemy w formie zasmażanej do tradycyjnego schabowego smażonego na smalcu. Buraki wykorzystywane są do sałatki a także do podkręcenia smaku barszczu. W całym procesie dbamy o tradycyjny proces produkcji i używamy produktów od lokalnych dostawców. Nie stosujemy chemii ani żadnych dodatków mających przyśpieszyć proces. Jesteśmy cierpliwi, zapraszamy na poczęstunek na miejscu w restauracji i na wynos z naszego sklepu online 🙂

Udostępnij nasz wpis innym osobom :)

lokalizacja

Ta strona używa cookies

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w

Polityce prywatności.

Skip to content